Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

API Verificare TVA


Ultima actualizare: 15 SEPTEMBRIE 2022

Descarca documentatia API V5

1. Cum functioneaza?

API Verificare TVA furnizeaza din sursele oficiale informatii despre firmele din Romania care aplica TVA, TVA la incasare, istoric Split TVA (plata defalcata TVA) si care au sau au avut status de inactiv Anaf.
Acesta face interogari punctuale la sursele de informatii oficiale sau de pe serverele VerificareTVA.ro atunci cand sursele oficiale sunt indisponibile si returneaza informatii intr-o forma standardizata.
Accesul la API se face pe baza de abonament.
Sunt necesare un nume de utilizator si o parola pentru initierea unei interogari.
API-ul poate fi integrat si accesat in aplicatii proprii prin adaugarea unui cod in interiorul codului sursa.

2.Fluxul de date

Initial se face o interogare de tip HTTPS GET sau POST la serverul VerificareTVA.ro impreuna cu key-ul asociat abonamentului, CUI-ul firmei si data tranzactiei (a facturii) pana la care se doresc a fi actualizate datele (aceasta data specifica practic cat de noi sa fie informatiile din adresa si data la care se vor afla informatiile legate de TVA).
Daca serverul VerificareTVA.ro detine informatii mai noi decat data specificata in interogarea initiala, atunci informatiile sunt livrate din Cache-ul VerificareTVA.ro.
Daca informatiile din Cache-ul VerificareTVA.ro sunt mai vechi decat data specificata sau sunt indisponibile, atunci se vor livra informatii direct de la ANAF.
API-ul livreaza informatiile in format JSON.

3. Metoda de acces

Se transmite o interogare de tip HTTPS GET sau POST la adresa web:

https://www.verificaretva.ro/api/apiv5.aspx
SAU
https://www.verificaretva.ro/api/apiv6.aspx

Parametrii pentru acces:

Parametru Tip de data Observatii Descriere
key String [max 255 caractere] Optional Key-ul asociat contului de acces la API Verificare TVA(vezi interfata online)
cui String [max 10 caractere] Obligatoriu Codul fiscal al firmei la care se solicita informatiile
data Data [AAAA-LLZZ] Obligatoriu Se specifica data facturii pentru care se doresc informatiile despre starea platitorului de TVA.
bilant String [max 1 caracter] – 0/1 Optional Se specifica daca se doresc a fi incluse in raspuns si date din bilant (1 da, 0 nu)
realTime String [max 1 caracter] – 0/1 Optional Se specifica daca se doreste interogarea datelor in timp real direct din sursa oficiala (1 da, 0 nu).
Atentie pot aparea neconcordante (lipsa informatii, durata indelungata verificare) deoarece sursa poate fi indisponibila.NU se poate verifca istoricul TVA.
lang String [max 2 caracter] – ro/en Optional Se specifica daca se doreste afisarea informatiilor in limba engleza (fara parametru, default este limba romana).

4. Abonamentul de acces

API-ul poate fi accesat cu un cont de utilizator caruia ii poate fi asociat un abonament platit sau gratuit (pana la 250 interogari / 14 zile / cont). in functie de abonamentul ales, API-ul poate fi accesat pana la o limita maxima de interogari pe luna. Crearea unui cont de utilizator se poate face din pagina:

https://www.verificaretva.ro/inregistrare

5. Interpretarea raspunsului

Daca toti parametrii sunt corecti si nu a intervenit nicio eroare in timpul requestului, API-ul ar trebui sa returneze un raspuns similar cu:

Ex. APIv5
{"Raspuns":"VALID","Nume":"BORG DESIGN SRL","Cui":"14837428","NrInmatr":"J40/8118/2002","Judet":"BUCURESTI","Localitate":"SECTORUL 5","Tip":"STR. ","Adresa":" ING. STEFAN HEPITES","Nr":"16A","Actualizat":"2022-09-13","TVA":"True","TVA_data":"2002-08-26","TVAIncasare":"False","TVAIncasare_data":"-","TVASplit":"False","TVASplit_data":"-","StatusRO_e_Factura":"False","StatusInactivi":"False","StatusInactivi_data":"-","StareInregistrare":"-","sdenumire_Strada":"Str. Ing. Ştefan Hepiteş","snumar_Strada":"16A","sdenumire_Localitate":"Sector 5 Mun. Bucureşti","scod_Localitate":"5","sdenumire_Judet":"MUNICIPIUL BUCUREŞTI","scod_Judet":"40","stara":"-","sdetalii_Adresa":"PARTER","scod_Postal":"-","ddenumire_Strada":"Str. Ing. Ştefan Hepiteş","dnumar_Strada":"16A","ddenumire_Localitate":"Sector 5 Mun. Bucureşti","dcod_Localitate":"5","ddenumire_Judet":"MUNICIPIUL BUCUREŞTI","dcod_Judet":"40","dtara":"-","ddetalii_Adresa":"PARTER","dcod_Postal":"-","data_inregistrare":"2002-08-26","cod_CAEN":"6201","act":"-","bilant":[{"An":2021,"CifraRon":3546373,"ProfitNetRon":1213964,"Salariati":22},{"An":2020,"CifraRon":3004316,"ProfitNetRon":652561,"Salariati":22},{"An":2019,"CifraRon":3826303,"ProfitNetRon":1232008,"Salariati":24},{"An":2018,"CifraRon":4109725,"ProfitNetRon":960910,"Salariati":26},{"An":2017,"CifraRon":3916147,"ProfitNetRon":523535,"Salariati":23}]}
Ex. APIv6
{"cod":200,"message":"OK","found":[{"Fiscal Code":14837428,"date":"2022-09-13","name":"BORG DESIGN SRL","adress":"MUNICIPIUL BUCUREŞTI, SECTOR 5, STR. ING. ŞTEFAN HEPITEŞ, NR.16A, PARTER","Registry_No":"J40/8118/2002","phone":"0213323785","fax":"0213320864","postalCode":"","registration_status":"TRANSFER(SOSIRE) din data 09.09.2020","VAT":true,"VAT_start_date":"2002-08-26","VAT_end_date":"","VAT_cancellation_date":"","VAT_message":null,"VAToncollection_start_date":"","VAToncollection_end_date":"","VAToncollectionupdatedate":"","VAToncollectionpublishdate":"","VAToncollectionupdatetype":"","VAToncollectionstatus":false,"inactivationDate":"","reactivationDate":"","publishDate":"","Erasuredate":"","inactiveStatus":false,"dataInceputSplitTVA":"","dataAnulareSplitTVA":"","VATSplitstatus":false,"iban":"","StatusRO_e-Invoice":false,"sstreet_name":"Str. Ing. Ştefan Hepiteş","street_Number":"16A","slocality_Name":"Sector 5 Mun. Bucureşti","slocality_Code":"5","scounty_Name":"MUNICIPIUL BUCUREŞTI","scounty_Code":"40","scountry":"","sadress_Details":"PARTER","spostal_Code":"","dstreet_Name":"Str. Ing. Ştefan Hepiteş","dstreet_Number":"16A","dlocality_Name":"Sector 5 Mun. Bucureşti","dlocality_Code":"5","dcounty_Name":"MUNICIPIUL BUCUREŞTI","dcounty_Code":"40","dcountry":"","dadress_Details":"PARTER","dpostal_Code":"","registration_date":"2002-08-26","NACE_code":"6201","act":""}],"notfound":[]}

ATENTIE:
* cand se specifica parametrul bilant = 1, se consuma 2 interogari.
* informatiile legate de bilant sunt furnizate conform sursei Listafirme.ro.
* informatiile legate de TVA sunt furnizate conform sursei oficiale Anaf.ro .

6. Alte informatii utile

Istoricul interogarilor poate fi consultat in sectiunea:

https://www.verificaretva.ro/contulmeu/detalii-cont

Datele furnizate de API Verificare TVA pot fi consultate si online prin verificarea punctuala (cautarea de pe site) sau prin verificarea de liste.

7. Istoric versiuni

Nou in versiunea 4:

- Adaugarea starii de SplitTVA (Registru Plati Defalcate TVA);

- Adaugarea datelor de inceput ale starilor de TVA, TVA la incasare si TVA Split;

- Modificarea tipului de data de la TVA si TVA la incasare din 0 / 1 in true / false.

Nou in versiunea 5:

- Posibilitatea de a interoga liste de cui-uri;

- Posibilitatea de interogare a istoricului TVA;

- Implementarea metodei POST.

Nou in versiunea 5.1:

- Posibilitatea de a interoga statusul Inactiv Anaf;

- Posibilitatea de interogare in timp real direct din sursa oficiala;

Nou in versiunea 5.2:

- Posibilitatea de a interoga statusul RO_e_Factura;

- Posibilitatea de a interoga adresa completa a sediului ;

- Posibilitatea de a interoga adresa completa a domiciliului fiscal ;

- Posibilitatea de a interoga caen-ul ;

- Posibilitatea de a interoga data inregistrare;

- Posibilitatea de a afisa informatiile in limba engleza;

Nou in versiunea 6:

- Posibilitatea de a afisa raspunsul cu strctura identica de la ANAF (nestandardizate), dar cu posibilitatea de a face interogari nelimitate;