Momentan, serviciul TVA API este in mentenanta.

Noutăți și articole TVA România

RO e-Factura – sistemul de facturare electronica

Află mai mult  

În Monitorul oficial nr. 1065 din 8 noiembrie 2021 a fost publicat Ordinul Ministrului de Finanțe pentru aprobarea Procedurii de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura

Marfurile importate in UE vor fi supuse TVA

Află mai mult  

Începând cu data de 1 iulie 2021, mărfurile importate în UE vor fi supuse TVA. Care sunt exceptiile?

Modificări la formularul (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată“

Află mai mult  

Legea nr. 296/2020 a adus la sfarșitul anului 2020 câteva modificări în domeniul TVA, referitoare la regularizările pe care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA trebuie să le efectueze prin decontul de taxă prevăzut la art. 323 din Codul fiscal.

Informații TVA în timp real

Află mai mult  

Știm cât de important este să folosești un serviciu și acesta să funcționeze foarte bine tot timpul sau mai mult, sa furnizeze date într-un timp real. Utilizatorii VerificareTVA.ro au de acum la dispoziție opțiunea de verificare “Informații în timp real”.

Noi proceduri aprobate pentru persoanele impozabile re/înregistrate în scopuri de TVA la evaluarea riscului fiscal

Află mai mult  

În M. Of. nr. 286 din 22 martie 2021 s-a publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 393/2021 pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Status activ/inactiv ANAF

Află mai mult  

Din dorința de a îmbunătăți si de a adapta serviciile verificareTVA.ro nevoilor clienților noștri, am adăugat o nouă informație pentru verificarea firmelor: Inactiv ANAF.

Noi reguli privind înregistrarea în scopuri de TVA

Află mai mult  

În Monitorul Oficial Nr 182 / 23 februarie 2021 a fost publicat Ordinul Președintelui ANAF nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.

Cererea privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic pentru anul curent - Formularul 306

Află mai mult  

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015 pot depune până la data de 25.02.2021

Plafonul pentru aplicarea TVA la încasare se majorează de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei.

Află mai mult  

Această modificare survine ca urmare a publicării Legii nr. 296 din 18 decembrie 2020, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Modificare Declarație 394 privind livrările

Află mai mult  

În data de 21 august 2020 a fost publicat în Monitorul Oficial Nr. 764, Ordinul nr. 3281/2020 pentru modificarea Declaratiei 394 (D394)

Noi prevederi privind înregistrarea pentru utilizarea regimului special pentru servicii electronice

Află mai mult  

Ordin privind modificarea și completarea anexei la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.737/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a persoanelor impozabile, în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune, precum și pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 314 și art. 315 din Codul fiscal, în situația în care România este stat membru de înregistrare.

Legea nr. 131 din 15 Iulie 2020 privind diminuarea risipei alimentare

Află mai mult  

Deșeurile alimentare sunt o problemă globală, care afecteaza bunăstarea și mediul în care trăim, dar și economia.

Procedură modificată pentru amânarea la plata TVA pentru marii importatori

Află mai mult  

O modificare privind amânarea la plată a TVA și de eliberare a garanției pentru importurile de bunuri a fost aprobată prin ordinul Ministrului Finanțelor Publice și publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 567 din 30 iunie 2020.

Înregistrarea în scopuri de TVA a societăţilor cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990

Află mai mult  

Pentru solicitarea înregistrarii în scopuri de TVA, societătile comerciale trebuie să declare înainte de începerea activității economice

Criterii pentru evaluarea riscului fiscal la re/înregistrarea în scopuri de TVA

Află mai mult  

Pentru a nu fi încadrate ca având risc fiscal ridicat, fapt ce poate duce la refuzarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA, companiile care intentionează să solicite înregistrarea în scopuri de TVA trebuie să țină cont de criteriile adoptate prin HG.nr.340/2020.

Rambursarea TVA

Află mai mult  

Este important ca firmele din România să știe că au șansa de a recupera TVA pentru anumite bunuri și servicii achiziționate, dacă solicită acest lucru.

SPLIT TVA. Ce s-a modificat la 1 februarie 2020?

Află mai mult  

Luna Februarie a început cu vești bune pentru Contabili, referitor la TVA (Taxa pe Valoare Adăugată).

Achiziții intracomunitare de autoturisme. Cum înregistrezi TVA?

Află mai mult  

Ai o companie cu obiect de activitate achiziția și ulterior vânzarea de autoturisme? Ești plătitor de TVA și impozit pe profit?

Ce implicații are asupra TVA, omiterea înregistrării unei facturi?

Află mai mult  

Ai omis înregistrarea unor facturi? Știu, nu este vina ta! În activitatea de zi cu zi a unei companii se întâmplă ca facturile să nu fie transmise la timp către contabilitate.

Cum să întocmești, rapid și ușor, Facturile

Află mai mult  

Nu ai fonduri suficiente pentru implementarea un sistem automat de verificare a coduri fiscale? Ți-ai dori o soluție similară cu API TVA dar mai economică pentru optimizarea activității contabile?

TVA-ul tranzacțiilor intracomunitare. Ce se modifică de la 1 ianuarie 2020?

Află mai mult  

Anul 2020 se apropie cu pași repezi și nu vine singur ci însoțit de „remediile rapide” ale Consiliului UE, modificări în domeniul Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) ce vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie.

API verificare TVA - Automatizarea activității contabile

Află mai mult  

Se apropie data limită de completare a Declarațiilor periodice D300, D390 și D394? Ai multe coduri fiscale de verificat?

TVA la încasare. Cine, când, cum aplică acest sistem?

Află mai mult  

Pus în aplicare, în România, pentru prima dată, în anul 2013, sistemul TVA la încasare a avut ca scop deblocarea fluxului de trezorie pentru:

Cotele de TVA, aplicabile în România: TVA 19%, TVA 9%, TVA 5%

Află mai mult  

TVA este o taxă pe care firmele și consumatorii finali o simt și o suportă în fiecare factură. Ea este aplicată procentual la valoarea bunurilor/serviciilor și se reflectă în prețul final.

Comercializezi bunuri sub formă de pachet sau prestezi mai multe servicii în baza aceluiași contract?

Află mai mult  

Află cum să aplici, corect și ușor, noile modificări ale Normelor de TVA (Taxa pe Valoare Adăugată), adoptate de Guvernul PSD, condus de Prim-Ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă, prin Hotărârea Nr. 213 din 10 aprilie 2019.

Cum să decontezi TVA-ul aferent facturilor Facebook și Google

Află mai mult  

Ai decis să te promovezi online folosind serviciile rețelei de socializare Facebook sau motorului de căutare Google?
Află că atât factura Facebook cât și factura Google reprezintă obligații declarative și fiscale, fie că ești Plătitor de TVA, fie că ești Neplătitor de TVA.

Verificarea codurilor de TVA - obligație și necesitate

Află mai mult  

Factura este unul din documentele ce stau la baza oricărui act comercial de tip Business to Business, iar întocmirea corectă a acesteia, cu respectarea elementelor obligatorii, este o cerință impusă prin Codul Fiscal. Principalul element dintr-o factură, ce indentifică în mod unic un partener este codul unic de identificare/codul de identificare fiscală (CUI/CIF).

Se modifică cota de TVA pentru turism și activități conexe

Află mai mult  

Se modifică cota de TVA pentru turism și activități conexe. Un paradox al modificării care intră în vigoare la 1 noiembrie 2018
Pentru a facilita accesul populației la servicii de turism și a scădea evaziunea fiscală, Guvernul a aprobat în sedință, la începutul lunii octombrie, modificarea cotei de TVA (Taxa pe Valoare Adaugată) pentru turism si activități conexe acestuia. Concret, începând cu 1 noiembrie 2018, cota de TVA se reduce de la 9%, cât este în prezent, la 5% pentru o serie de servicii care se desfășoară în domeniul ospitalității.

Casele de marcat și TVA

Află mai mult  

Combaterea evaziunii fiscale în România este principalul motiv care a determinat Guvernul să impună folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic.

Cum puteți căuta persoanele care aplică TVA, mai repede și mai eficient

Află mai mult  

VerificareTVA.ro este un instrument ușor de utilizat care ajută la verificarea informațiilor despre TVA, rapid și eficient. Acest serviciu vă ajută să realizați verificările lunare/trimestriale prin diferite variante de acces: verificare punctuală, verificare în baza unor liste de coduri fiscale și prin validare automată, TVA API.

VerificareTVA - Prima platformă automatizată de validare a codurilor fiscale

Află mai mult  

VerificareTVA.ro este prima platformă de verificare/validare TVA a persoanelor juridice din România. Inaugurată în martie 2012, în prima perioadă de la apariție a funcționat mai mult ca aplicație ce deservea scopurilor precise de verificare a plătitorilor/neplătitorilor de TVA, în timp ce astăzi este un site extrem de util, care se adresează atât celor care au nevoie de puține validări ale TVA, cât si celor care verifică lunar peste 40.000 de persoane juridice.

Ce este SPLIT TVA și cui se aplică?

Află mai mult  

SPLIT TVA este un sistem de plată defalcată, devenit obligatoriu în 2018 și presupune:
* valoarea fără TVA, din suma facturată, să intre în contul furnizorului;

Evaziune, diviziune și acțiune

Află mai mult  

Evaziune - Sistemul de plată defalcată a TVA-ului a fost introdus după modelul Italiei, scopul major fiind de a reduce evaziunea fiscală în România, domeniul TVA fiind cel mai afectat. La capitolul încasări din TVA, aproape 40% nu ajung la stat (fraudă, erori, falimente, insolvențe, neplată TVA).

TVA – Taxa pe Valoare Adaugată

Află mai mult  

TVA – Taxa pe Valoare Adaugată – este una dintre taxele percepute de stat și este suportată de beneficiarii bunurilor și serviciilor, denumiți în continuare consumatori finali. La acest impozit participă toți cei care sunt implicați în ciclul economic realizării bunurilor și serviciilor care sunt purtătoare de TVA.